(Deel 3) Plantenbakken & bloempotten; welke, waarom & hoe

  • Geplaatst op
  • Door Sonja Stijger
  • 0
(Deel 3) Plantenbakken & bloempotten; welke, waarom & hoe

In deze blog geven we met het drieluik " Alles over plantenbakken en bloempotten: welke, waarom & hoe", informatie over verschillende mogelijkheden met plantenbakken buiten en de aandachtspunten hierbij.

In de eerste twee delen van deze artikelreeks hebben we de aandacht besteed aan de aandachtspunten en voordelen van diverse materialen. Daarnaast hebben we praktische aandachtspunten aan bod laten komen.

In dit deel (3) geven we tips en tricks m.b.t. het onderhoud en het vullen van een plantenbak met planten.

Onderhoud van plantenbakken

Om een plantenbak netjes te houden is het raadzaam deze één a twee keer per jaar schoon te maken. Op welke manier dit het best kan gebeuren hangt af van het materiaal van de plantenbak.
 
Een kunststof plantenbak kan vaak het best schoon worden gemaakt met een zacht sopje en water.
Voor plantenbakken van Fiberstone, polyester en materialen zoals gecoat aluminium bestaan speciale cleanerproducten die vuil los weken en de plantenbak beschermen.
 
 
Wanneer een plantenbak van ongecoat staal is gemaakt (bijvoorbeeld van Cortenstaal of van zink), zijn deze vaak onderhoudsarm. Deze bakken kunnen worden afgeborsteld met een droge borstel of eventueel met water.
Het schoonmaken van dergelijke bakken met een hogedrukreiniger of bijtende schoonmaakmiddelen raden we af.
 
Bij plantenbakken van hout kan het wenselijk zijn om deze elk jaar te voorzien van een nieuwe laag verf of olie. Wanneer de bak gemaakt is van goed hardhout kan er ook voor gekozen worden om het onderhoud te beperken tot het verwijderen van groene aanslag en deze verder te laten vergrijzen onder invloed van het weer.
 
Wanneer een plantenbak van beton of keramiek is gemaakt, kan deze vaak makkelijk worden schoongemaakt met een hogedrukreiniger. Het is hierbij wel verstandig om de druk of de afstand waarop gespoten wordt af te stemmen op wat het materiaal kan hebben. Indien mogelijk is het handig om te testen op een plek die minder opvalt.
 
Voor alle materialen die buiten staan geldt dat deze kunnen verkleuren onder invloed van de Uv-straling. Wij raden dan ook aan om plantenbakken met enige regelmaat een stukje te draaien, zodat de verkleuring meer geleidelijk en homogeen zal zijn.
 
 

Aanvullende tips en tricks

Het verwerken van planten in plantenbakken is voor de meeste planten geen enkel probleem, mits het op de juiste manier gebeurt. Eerder in deze artikelreeks hebben we al een aantal zaken besproken die relevant zijn om planten optimaal in een plantenbak te kunnen laten groeien.
 
Naast deze punten is het ook handig om te weten hoe zo’n plantenbak moet worden gevuld.
 
 

Planten poten in een pot / plantenbak

Als algemeen beplantingsadvies voor een plantenbak kan worden aangehouden dat men het best onderin de bak kan beginnen met een laag grind of kleikorrels (zo’n 5 a 10 cm, een beetje afhankelijk van de hoogte van de plantenbak of bloempot). Dit is goed voor de drainage.
Daarop kan een waterdoorlatend anti-worteldoek worden geplaatst. Hiermee wordt het lastiger voor de wortels van de plant om door het drainage materiaal te groeien en op den duur het afwateringsgat af te sluiten.
Bovenop het antiworteldoek komt dan aarde die geschikt is voor het type beplanting wat in de plantenbak komt. Veel planten doen het goed in gewone potgrond.  Voor b.v. zuur-minnende planten is het beter om daarnaast ook tuinturf te gebruiken.
 
 

Goede waterhuishouding is belangrijk voor planten in plantenbakken

Omdat aarde in plantenbakken doorgaans minder makkelijk vocht vasthoudt, hebben planten met mooi weer meer kans om uit te drogen. Het is daarom heel belangrijk om planten in plantenbakken en/of bloempotten elke warme dag water te geven. Ook wanneer het veel waait kunnen planten veel vocht verliezen door verdamping en is het dus belangrijk om het vochtpeil in de gaten te houden.
 
Een waterbuffer kan ook helpen om planten in bloempotten of plantenbakken minder snel uit te laten
drogen. Zo'n waterbuffer kan op verschillende manieren worden geregeld. Natuurlijk kan er ook voor gekozen worden om meerdere manieren te combineren.
 
 

Een waterbuffer d.m.v. een overlooppijpje

Bij diverse bloempotten / plantenbakken kan gebruik worden gemaakt van een overlooppijpje. Zo'n pijpje kan in het afwateringsgat worden geplaatst waardoor het vocht pas uit de pot/plantenbak loopt wanneer dit ter hoogte van het overloop pijpje komt. Bij plantenbakken van metaal kan er geen gebruik worden gemaakt van een overlooppijpje

 

Een waterbuffer d.m.v. gelkorrels

Om planten in een plantenbak of bloempot op een andere manier een kleine waterbuffer te geven kunnen er gelkorreltjes door de aarde worden gemengd voordat de plant in de plantenbak wordt gezet.
Gelkorrels absorberen vocht op het moment dat de grond nat is. Wanneer de aarde opdroogt zullen de gelkorrels het vocht weer afstaan aan de aarde, waardoor de plant het vocht kan opnemen. Planten zullen hier minder snel door uitdrogen.
 
 

Een waterbuffer d.m.v. een waterbol / waterworm

Nog een andere manier om op warme dagen voor een waterbuffertje te zorgen is een waterbol of waterworm bij de planten te plaatsen. In zo'n waterbol of waterworm kan water gedaan worden wat langzaam door de grond wordt opgenomen. (Zelf verkopen wij grappige waterwormen van vochtdoorlatend keramiek).
 
 
 

Regelmatig bemesten met de juiste meststoffen

Om de planten in de plantenbakken mooi te houden is het naast voldoende water geven ook belangrijk dat ze een aantal keer per jaar bemest worden met de juiste meststoffen. 
Voor goed advies over de juiste meststoffen raden wij aan naar een planten specialist of een meststoffendealer te gaan. 
 
 
 
 
 Kijk voor meer informatie over plantenbakken / bloempotten ook eens bij onze andere artikelen;
-Alles over plantenbakken en bloempotten; welke, waarom & hoe (deel 1), met informatie over de verschillende materialen die gebruikt worden voor plantenbakken en aandachtspunten.
-Alles over plantenbakken en bloempotten; welke, waarom & hoe (deel 2), met informatie over praktische aandachtspunten.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »