(Deel 1) Plantenbakken & bloempotten; welke, waarom & hoe

  • Geplaatst op
  • Door Sonja Stijger
  • 0
(Deel 1) Plantenbakken & bloempotten;  welke, waarom & hoe


Zonder planten wordt een tuin al snel een saaie betonnen bedoeling, waar maar weinig mensen vrolijk van worden. Wanneer er geen of weinig mogelijkheden zijn om planten in de grond te planten zoals op een dakterras of balkon, zijn plantenbakken of bloempotten vaak een oplossing.
Ook mensen met een voorkeur om hun tuin onderhoudsvrij te maken, kunnen met leuke planten in plantenbakken makkelijk meer sfeer in de tuin brengen.

In deze blog geven we met het drieluik " Alles over plantenbakken en bloempotten: welke, waarom & hoe", informatie over verschillende mogelijkheden met plantenbakken voor buiten en de aandachtspunten hierbij.

In deel 1 gaat het vooral over de verschillende materialen waarvan plantenbakken gemaakt worden en wat hier de voordelen en aandachtspunten bij zijn.

 

Alles over plantenbakken en bloempotten; welke, waarom & hoe Deel 1:

 
Bloempotten en Plantenbakken zijn in heel veel verschillende materialen verkrijgbaar. Elk met hun eigen positieve en minder positieve eigenschappen. In dit artikel hebben we aandacht voor de meest gebruikte materialen;
In deel 2 beschrijven we aandachtspunten zoals val-gevoeligheid en gewenst formaat in verhouding met de planten.
In deel 3 geven we tips en tricks m.b.t. het vullen van plantenbakken en het onderhoud daarvan.
 
Het verschil tussen een bloempot en een plantenbak is wat ons betreft niet zo groot. Zelf denken wij aan bloempotten wanneer deze op tafel passen en hebben we het over plantenbakken wanneer het formaat groter is. Door sommige mensen worden de verschillende materialen ook als uitgangspunt genomen om te spreken over bloempotten of plantenbakken.
 

Plantenbakken van Keramiek

Keramiek is doorgaans een duurzaam materiaal, wat zware stevige potten/ plantenbakken oplevert. Dergelijke plantenbakken zijn vaak in diverse kleuren, maten en vormen te verkrijgen. Een aandachtspunt van dit materiaal is dat een grote keramische plantenbak minder makkelijk te verplaatsten is en dat keramiek niet echt bestendig is tegen de vorst. Een goede afwatering is dan ook erg belangrijk.
 
 

Plantenbakken van Metaal

Plantenbakken van metaal zijn weer verder te onderscheiden in bakken van o.a.:
 
 -Zink, doorgaans heeft een plantenbak van zink geen onderhoud nodig. Het zink zal onder invloed van de weersomstandigheden verweren en krijgt hierdoor een stoere natuurlijke uitstraling. Aandachtspuntjes bij een bak van zink is dat dit metaal minder goed isoleert. Dit kan zowel met heel warm als heel koud weer nadelig zijn voor de wortels van de planten. Dit is op te vangen door aan de binnenzijde van de bak isolatiemateriaal te gebruiken zoals piepschuim of noppenfolie.
 
 -Staalplantenbakken van b.v. Cortenstaal zijn vaak erg duurzaam en hebben weinig onderhoud nodig. Een Cortenstalen plantenbak verweerd met een paar maanden tot een warm roestbruine bak. Ook dit soort plantenbakken hebben een hele natuurlijke uitstraling. Aandachtspunten bij een plantenbak van Cortenstaal zijn de minder goede isolerende eigenschap van het staal en daarnaast dat de bak in het begin roest kan afgeven aan zijn omgeving.
Om de ondergrond tegen ongewenste roestvlekken te beschermen adviseren wij dergelijke plantenbakken tijdelijk op oude tegels o.i.d. te plaatsen.
 
 -Aluminium is een licht materiaal met veel mogelijkheden. Plantenbakken van aluminium zijn vaak erg duurzaam wanneer het aluminium van goede kwaliteit is. (Wanneer te dun plaatmateriaal wordt gebruikt, kan deze makkelijk vervormen.)
Aluminium plantenbakken kunnen goed worden gecoat. Hierdoor zijn plantenbakken van aluminium ook in diverse kleuren te verkrijgen. Bij onze leverancier is tegen een kleine meerprijs bijna elke RAL-kleur mogelijk. Door deze mogelijkheid zijn deze plantenbakken perfect af te stemmen op kleuren van andere elementen op een terras of balkon en kan makkelijk een mooi geheel worden gecreëerd.
Een aandachtspunt bij aluminium is dat dit materiaal minder goed isoleert, waardoor in de winter planten wel beschermd moeten worden tegen de vorst.
 
 

Kunststof plantenbakken

Een algemene eigenschap van kunststof is dat dit licht van gewicht is. Dit is een prettige eigenschap voor plantenbakken wanneer deze nog verplaatst moet worden. Het gebruik van kunststof geeft fabrikanten oneindige mogelijkheden m.b.t. de kleur, ook is een kunststof plantenbak meestal door en door gekleurd. Een voordeel hiervan is dat een eventuele kras bij sommige potten minder snel opvalt.
 
Een aandachtspunt van kunststof plantenbakken zijn de grote kwaliteitsverschillen die er zijn.
Kunststof van mindere kwaliteit verkleurt vaak erg snel onder invloeit van de zon en het klimaat, daarnaast verliest dergelijk kunststof vaak snel zijn elasticiteit of wordt broos waardoor het snel breekt. Dat is bij een plantenbak natuurlijk niet handig.
 
Gelukkig zijn er ook hele degelijke plantenbakken te verkrijgen van kunststof. Waarbij eigenlijk vooral de voordelen aanwezig zijn.
Wij leveren zelf plantenbakken van o.a. hoogwaardig gewapend polyester. Dit zijn hele degelijke plantenbakken met een hoge duurzaamheid. (Met zelfs meer dan twee jaar fabrieksgarantie).
Van deze serie worden de vierkanten en rechthoekige bakken geleverd met EPS isolatie. Deze isolatie zorgt er voor dat de planten weer beter beschermt zijn tegen vorst en extreme hitte.
 
 
 

Plantenbakken van Fiberstone/Fiberklei

Naast kunststof zijn materialen als fiberstone en fiberklei ook veel gebruikte materialen voor plantenbakken met een licht/lichter gewicht. Plantenbakken van fiberstone en fiberklei worden gemaakt van glasvezel matten met een steengruis of klei substantie. Door de combinatie van deze materialen blijven de plantenbakken licht van gewicht, maar toch sterk.
Een ander voordeel van dit materiaal is dat het zelf geen water opneemt en de bakken hierdoor beter vorstbestendig zijn dan keramische of betonnen plantenbakken. (Mits er een goede afwatering is geregeld natuurlijk).
Zowel fiberstone als fiberklei laat zich gemakkelijk bewerken. Hierdoor zijn ook veel variëteiten in plantenbakken te vinden van deze materialen.
 
 

Planten bakken van Hout

Veel mensen met een voorkeur voor een natuurlijk ogende plantenbak kiezen voor een houten plantenbak. Hout heeft van zichzelf een warme natuurlijke uitstraling. Mits er gekozen wordt voor een goede kwaliteit, zijn plantenbakken van hout vaak ook heel duurzaam. Een ander voordeel van deze plantenbakken is dat men d.m.v. bijvoorbeeld oliën de uitstraling kan aanpassen.
 
 
Zelf vinden wij het belangrijk dat het hout wat voor een plantenbak gebruikt wordt aan de volgende kenmerken voldoet;  het moet gecertificeerd hardhout zijn (FSC) en het moet een goede duurzaamheidsklasse hebben. 
 
 

Plantenbakken van Beton

Beton is een materiaal wat ook regelmatig wordt gebruikt voor plantenbakken. Het is een duurzaam materiaal en wordt als plantenbak in veel vormen en maten geproduceerd. Een veel voorkomende vorm zijn plantenbakken van beton met een dubbel functie. Denk hierbij aan kleine bakken (Ook wel muurelementen genoemd) die in gestapeld verband een wand o.i.d. vormen. Vaak worden deze wanden met kleine vrolijke planten gevuld waardoor meteen een kleurrijke levendige wand ontstaat.
 
 
 
Voor plantenbakken in elk materiaal geldt dat deze in diverse kwaliteiten worden aangeboden. Vaak is dit te herleiden aan de prijs die er voor gevraagd wordt. Wanneer de mogelijkheid zich voordoet om de plantenbakken te bekijken kan worden gelet op de vormvastheid van de bak, de duurzaamheid van het gebruikte materiaal en hoe stevig eventuele randen en/of hoekverbindingen zijn gemaakt. Daarnaast zegt de aanwezigheid van garantie ook vaak iets over de kwaliteit van de plantenbak.
 
 
Natuurlijk valt er over plantenbakken nog veel meer te schrijven. Kijk voor meer informatie over plantenbakken / bloempotten ook eens bij onze andere artikelen;
-Alles over plantenbakken en bloempotten; welke, waarom & hoe (deel 2), met informatie over praktische aandachtspunten.
-Alles over plantenbakken en bloempotten; welke, waarom & hoe (deel 3), met tips en tricks over het vullen van een plantenbak en het onderhoud van plantenbakken.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »