Meer sfeer met de juiste tuinverlichting, ook bij jou!

 • Geplaatst op
 • Door Sonja Stijger in samenwerking met Ronald Stijger
 • 2
Meer sfeer met de juiste tuinverlichting, ook bij jou!

In deze blog hebben we aandacht voor verschillende punten waar men op kan letten om tot een goede beslissing te komen bij de aanschaf van de juiste tuinverlichting.

We omschrijven de verschillende soorten verlichting voor buiten;
• 12 volt lampen
• 220 volt lampen
• lampen op zonnen energie
• oplaadbare snoerloos te gebruiken verlichting
Ook bespreken we wat daarvan de aandachtspunten en specifieke voordelen zijn. Daarnaast hebben we ook aandacht voor diverse mogelijkheden met buitenlampen.

Bij het maken van een plan voor de tuin denkt niet iedereen meteen aan de tuinverlichting. Toch is de buitenverlichting vaak heel bepalend voor de uitstraling van de tuin in de avond. Een tuin zonder verlichting zal er donker en soms onaangenaam uitzien.  Maar als in deze tuin goede verlichting wordt toegepast, kan het zomaar veranderen in een sfeervolle knusse plek en kan de tuin ook in de avonduren bij het huis betrokken worden.

 

 

Wat is er allemaal mogelijk met buitenverlichting?

Er zijn diverse manieren om tuinlampen te gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • het plaatsen van een spot onder een boom; hierdoor worden de stam en de kroon van de boom uitgelicht, wat weer een prachtig effect geeft in het donker. 

 

 

 • Een aantal eenvoudige hanglampen in de vorm van lampionnen o.i.d. onder een overkapping of pergola kunnen het gevoel van een feestje oproepen. Daarnaast maakt het gebruik van dergelijke buitenlamp(en) het ook vaak een stuk aangenamer om langer buiten te genieten met een leuk boek of met een lekker drankje.

 

 • Door bijzondere elementen zoals b.v. een tuinbeeld, waterelement of mooie plantenbak te belichten met een tuinspot, ontstaat meteen een leuke eyecatcher!

 

 • Het plaatsen van lampen langs een pad of een schijnwerper met een bewegingsdetector zal het gemakkelijk maken om over het pad te lopen (i.p.v. al struikelend er net naast). Zo’n tuinlamp geeft vaak ook een extra veilig gevoel omdat het ongewenste gasten af zal schrikken.

Bij de keuze van de verlichting is het dus goed om jezelf eerst de vraag te stellen wat je wilt bereiken met de lampen.

 

Ook de afweging met betrekking tot de lichtsterkte en of deze aanpasbaar moet zijn, is daarbij een belangrijk onderdeel. Daarbij kan ook worden gekeken naar het gebruikersgemak. Steeds vaker zijn er tuinlampen beschikbaar met afstandsbediening (of app) waarmee de sfeer op ieder gewenst moment makkelijk kan worden aangepast.

 

Daarnaast kan het prettig zijn wanneer de verlichting zelf aan gaat op het moment dat het donker wordt en weer uit als het niet meer nodig is om de tuin te verlichten. Ook hiervoor zijn verschillende oplossingen in de vorm van automatische tuinverlichting bedacht.

 

Automatische tuinverlichting:

Dit kan geregeld worden met behulp van een tijdschakelaar. Soms is deze ingebouwd in de lamp, maar vaak zijn er ook mogelijkheden met een losse tijdschakelaar, waardoor eventueel ook meerdere lampen met dezelfde tijdschakelaar bedient kunnen worden. Zo’n tijdschakelaar moet tussen de stekker van de lamp of transformator en het stopcontact worden geplaatst. De verlichting gaat in dat geval aan en uit op de vooraf ingestelde tijden.

 

Omdat het aantal lichturen per dag verschillen bestaan er ook opties met een lichtsensor / schemerautomaat. De lichtsensor / schemerautomaat zorgt ervoor dat de verlichting aan gaat wanneer het gaat schemeren en weer uit als het licht wordt. Bij o.a. het 12 volt systeem van In-Lite kan er ingesteld worden hoelang de verlichting aan moet blijven nadat de sensor de verlichting ingeschakeld heeft.

 

Tuinverlichting van 220 volt:

De mogelijkheden bij het gebruik van 220 volts lampen, via een vaste stroomverbinding, zijn erg groot. Er zijn veel verschillende lampen op de markt die kunnen worden aangesloten op een netwerk van 220 volt.

Eén van de voordelen van dit soort lampen is dat er veel keuze is in modellen van kwalitatief goede lampen.  De lampen geven goed licht en zijn soms dim-baar.

Vaak is er binnen een bepaalde lijn ook een mogelijkheid om hanglampen, wandlampen en staande modellen met elkaar te combineren en toch één stijl aan te houden.

 

Bij het gebruik van een serie lampen kunnen deze meestal op een netwerk voor buiten worden aangesloten, waarbij het aan en uitzetten van de verlichting met één druk op de knop kan worden geregeld.

Het is handig om voor dit soort verlichting een “tuingroep” aan te maken in de meterkast. (Laat dit door een erkend installateur doen.)  Mocht er een storing ontstaan in de elektra buiten, dan kan deze groep worden uit geschakeld tot het is opgelost. In zo’n geval wordt er binnen geen last ondervonden door deze storing.

 

Ook kan er bij zo’n systeem vaak gebruik worden gemaakt van een schemerautomaat of tijdschakelaar waardoor er nagenoeg geen omkijken is naar de verlichting.

 

Daarnaast zijn de lampen vaak goed vervangbaar.

 

Eén van de nadelen van deze soort tuinverlichting kan zijn dat hiervoor kabels door de tuin moeten worden gegraven (diep genoeg) en dat het lastig kan zijn om te achterhalen waar een eventuele storing is ontstaan.

 

Een aandachtspunt bij het installeren van 220V lampen is dat dit veilig moet gebeuren;

 • Zorg er altijd voor dat de kabels en lampen geaard zijn.
 • Zorg er voor dat de kabels heel zijn.
 • Zorg er voor dat ook ondergrondse verbindingen veilig en vochtvrij blijven.

(Wanneer ondergrondse kabelverbindingen zomaar in een kabeldoosje worden gedaan, vervolgens dicht geklikt en worden begraven, ontstaan heel vaak storingen en zelfs gevaarlijke situaties. Ondergrondse verbindingen moeten daarom altijd in een kabeldoos worden gemaakt. Deze kabeldoos vervolgens vol gieten met giethars voorkomt dat er water/ vocht bij de bedrading kan komen.)

 

 

Een ander nadeel kan zijn dat deze tuinverlichting in verhouding veel energie gebruikt  ten opzichten van andere vormen van tuinverlichting en de kosten hierbij ook hoger zullen zijn.

 

Tuinverlichting van 12 volt:

12 volts verlichting is in een aantal opzichten vergelijkbaar met verlichting van 220 volt.

Het grote voordeel is dat deze verlichting minder energie nodig heeft. Daarnaast is 12 volt verlichting vrij eenvoudig aan te leggen en het is relatief veilig. Een ander voordeel kan zijn dat je makkelijk een lamp kan verplaatsen. Dit is makkelijker te regelen dan bij een 220 volt netwerk.

 

Qua armaturen (lampen) is de keuze héél groot; grondspotjes, staande lampen, wandlampen, opbouwspots, lampjes die in een terras kunnen worden verwerkt en zelfs vijverlampen. Er is van alles mogelijk en meestal op één kabel aan te sluiten.

 

Aandachtspunten bij het aansluiten van 12 volt verlichting:

Om 12 volt verlichting goed aan te leggen wordt eerst gekeken waar de verlichtingsarmaturen moeten komen. Vervolgens kan er, langs alle punten waar licht moet komen, een speciale 12V kabel worden ingegraven (meestal ook verkrijgbaar van het merk waarvan de lampen zijn). Deze kabel begint of eindig bij een transformator, die vervolgens op het gewone stroomnet kan worden aangesloten.

Het is handig om de kabel zodanig in te graven en te positioneren, dat deze later nog makkelijk opgegraven kan worden (b.v. om die ene lamp toch op een andere plek te zetten o.i.d.).

Wanneer de kabel langs bestrating kan worden ingegraven, zorgt dat er voor dat de kabel altijd makkelijk teruggevonden kan worden. Hij hoeft overigens niet heel diep ingegraven te worden. Zorg er voor dat je er niet doorheen kan schoffelen.

 

De lampen zijn middels diverse koppelingssystemen (bijna elk merk heeft zijn eigen soort koppeling) makkelijk aan de kabel te monteren. Deze koppelingen zijn waterbestendig en hebben geen extra behandeling nodig om ondergronds te worden weggewerkt. Het wijst zich vanzelf.

Bij een aantal transformators is tegenwoordig een timer en/of een licht-donker sensor ingebouwd. Wat ook deze verlichting erg gebruiksvriendelijk maakt.

 

Aandachtspunten bij deze verlichting is dat men goed moet kijken naar de kwaliteit en of de verlichting ook voldoende licht geeft. Er is ook veel 12volts tuinverlichting op de markt dat geschikt is als sfeerverlichting, maar niet om bepaalde stukken of tuinelementen goed uit te lichten.

 

De technieken van verlichting gaan zeer snel. Voorheen had je lampjes die b.v. in de bestrating gestopt konden worden, maar die gaven heel zwak licht. Toen kwamen de halogeenlampjes en nu zijn er LED en zelfs power-LED lampen. Met die laatste kan een hele boom uitgelicht worden.

 

Snoerloze lampen voor buiten:

Naast de verlichtingsmogelijkheden met een vaste stroom verbinding, zijn er ook steeds meer mogelijkheden met snoerloze verlichting.

Dit soort verlichting kan heel handig zijn op plaatsen waar men lastig kan komen met stroomkabels of wanneer de verlichting op wisselende plaatsen mogelijk moet zijn. 

Een groot voordeel van snoerloze verlichting is, dat deze zeer flexibel in te zetten zijn.

 

Bij de snoerloze tuinverlichting kan het onderscheid worden gemaakt in oplaadbare lampen en lampen op zonne-energie.

 

Oplaadbare tuinverlichting:

Oplaadbare lampen worden doorgaans vooraf opgeladen. Ze branden een aantal uur en worden vervolgens opgeladen om weer opnieuw verlichting te kunnen geven. Dit soort lampen zijn makkelijk te verplaatsen. Is er buiten net even wat meer licht nodig, is het snel geregeld.

 

Er zijn verschillende modellen in omloop. Hierbij kun je denken aan een hanglamp die gemakkelijk aan een boomtak of pergola wordt gehangen. Maar er zijn ook tafel modellen die je gezellig bij je neer kunt zetten om in een bepaalde hoek net even wat meer licht te hebben.

 

oplaatbare sfeervolle buitenverlichting

 

Ook worden dit soort lampen steeds vaker gebruikt bij een avondfeestje in de tuin, op het strand of in het park.

Bij een aantal merken die oplaadbare lampen in het assortiment hebben, kan de lamp ook trapsgewijs gedimd worden. Gewoon lekker aan te passen aan de sfeer!

 

Een bijkomend voordeel van snoerloze lampen is dat deze ook vaak in huis gebruikt kunnen worden, waardoor ze dus op meerdere manieren/momenten in te zetten zijn.

 

Een “volle” lamp brandt, afhankelijk van de gebruikte lichtsterkte, een aantal uur.

Een nadeel van deze lampen kan zijn dat er tijdig aan gedacht moet worden om de lamp op te laden. Natuurlijk is dat enigszins te verhelpen door ze opgeladen op te ruimen.

 

Tuinverlichting op zonne-energie:

 

 

Op het gebied van tuinverlichting op zonne-energie is er heel veel te vinden. Bij het aanschaffen van tuinverlichting op zonne-energie is het daarom wel belangrijk om goed te kijken hoeveel licht de lamp echt geeft en of dit aan de verwachting voldoet.

De simpelste vormen geven soms net wat meer licht dat een reflector, terwijl er ook krachtige lampen zijn waarbij met gemak een boek gelezen kan worden.

 

Daarnaast is het goed om in de gaten te houden hoeveel zonlicht een lamp nodig heeft om daadwerkelijk op te laden. Ook daar zitten nog wel eens verschillen in.

 

In onze collectie zijn de Solar lampen van Suns en van Gacoli te vinden. Dit zijn mooie, krachtige lampen met een trapsgewijs te dimmen lichtsterkte. Daarnaast is in onze collectie het zonnepaneel zodanig geplaatst dat deze niet meteen opvalt, waardoor de lampen hun luxe uitstraling behouden.

 

Voordelen van Solar verlichting kunnen zijn dat de lampen gemakkelijker kunnen worden geplaatst zonder de noodzaak van een stroomvoorziening.

Deze vorm van tuinverlichting zal natuurlijk ook energiekosten besparen en is goed voor het milieu.

 

Ook in de categorie lampen op zonne-energie zijn diverse soorten armaturen te verkrijgen. Staande lampen voor bijvoorbeeld op tafel of hogere lampen voor naast de tafel of bij de loungehoek. Er zijn wandlampen voor tegen de muur of aan een pergolapaal. Uiteraard zijn er ook hanglampen, leuk om aan een pergola of boomtak te hangen.

 

Wij hechten veel waarde aan duurzame producten. In onze webshop zijn daarom alleen lampen te vinden van een goede kwaliteit. De lampen hebben allemaal iets origineels, bijzonder leuks of zijn super handig. (neem een kijkje in onze webshop)

 

In ons dagelijks werk als hovenier werken wij veel met de verlichting van “In-Lite” dat wordt op dit moment niet in de webshop aangeboden. We hebben wel veel ervaring met de series van "In-Lite" en kunnen eventueel ook dergelijke verlichting regelen.

 

 

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen via [email protected]

Reacties

 1. Ronald Stijger Ronald Stijger

  Beste mevrouw Hoppenreijs,

  Het uitlichten van de notenboom is inderdaad een goed idee. Op deze manier krijg je een zeer mooie eyecatcher in de tuin als het donker is. Een bouwlamp kost nogal wat stroom. Wij gebruiken met ons hoveniersbedrijf veel lampen van In-Lite (12V). Om bomen uit te lichten kunt u gebruik maken van de armatuur "Nero". Dit is een grondspot met een bereik van 6 meter. U heeft dan een transformator van In-Lite nodig in bv de berging of overkapping, aparte kabel (In-Lite kabel) en minimaal 1 Nero. Bij veel tuinmateriaal zaken is het assortiment van In-Lite te vinden. Als u bij ons in de buurt woont (Berkel en Rodenrijs en omstreken), kunnen wij het ook regelen. We hebben het niet in onze webshop, maar wel op het bedrijf. Als u nog vragen heeft kunt u ons altijd een mailtje sturen.

  Met vriendelijke groene groet, Ronald Stijger

 2. Wendy Hoppenreijs Wendy Hoppenreijs

  Goedemorgen, wij hebben een echt grote notenboom die we willen verlichten. We hebben, om uit te proberen hoe het eruit ziet, er een halogeen bouwlamp van 400w eronder gezet en dat zag er prachtig uit. Maar dat is natuurlijk niet te doen maar hebben jullie iets wat in de buurt komt qua licht opbrengst. Want hij heeft wel veel (warm) licht nodig. Ik hoor t graag

 3. Ronald Stijger Ronald Stijger

  Beste meneer van de Riet,

  Leuke vraag. Ik denk dat u hiervoor het best armaturen kunt gebruiken in combinatie met een bewegingsmelder.
  U kunt dan kiezen voor een armatuur met ingebouwde bewegingsmelder, of een armatuur met een losse bewegingsmelder (bij elke lamp). Een ingebouwde vind ik persoonlijk mooier en scheelt arbeid (aansluiten van de losse bewegingsmelder bij elke lamp).

  De tijd die de lamp blijft branden na inschakeling is vaak in te stellen.

  Ik weet dat beide mogelijkheden, ingebouwd of los) realiseerbaar zijn met 220V. Of dit ook met 12V armaturen kan zou ik niet weten.

  Hopelijk kunt u hier mee verder. Anders kunt u misschien een elektricien raadplegen.

  Met vriendelijke groet,

 4. Henk van de Riet Henk van de Riet

  Geachte heer/mevrouw,
  Ik heb een vraag over oprit-verlichting.
  Wij wonen in het buitengebied en hebben een oprit van ongeveer 100 m lang. Nu wil ik daar verlichting toepassen via een aantal led-lampen, maar op zo'n manier dat deze lampen pas aangaan als er iemand de poort passeert. Het licht moet dan achter elkaar aangaan en kan na plm. 1 minuut weer uit, als het object (auto, fietser, persoon) is gepasseerd. Hetzelfde geld als iemand bij huis weggaat. Het licht bij het huis gaat het allereerst aan, daarna de volgende lamp, daarna de volgende lamp, etc. , tot bij de poort. Bestaat een dergelijke verlichting? Of moet dit op maat worden gemaakt? Graag uw antwoord hierop.
  Vriendelijke groet, Henk van de Riet

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »