- Lekker bezig in de tuin

  • Geplaatst op
  • Door Sonja Stijger in samenwerking met Ronald Stijger
  • 0
- Lekker bezig in de tuin

Met het mooie weer, zijn veel mensen graag buiten, natuurlijk is er in de tuin altijd iets te doen in deze periode.

Denk hierbij aan het snoeien van hagen en heesters, maar ook aan het verwijderen van oude bloemknoppen zodat de plant geen onnodige energie steekt in het vormen van zaden. Veel plantsoorten geven weer snel een nabloei.

Er zijn enkele logische snoeiregels waar rekening mee gehouden moet worden voor het gewenste eindresultaat:

- Goed snoeien begint met goed, scherp en schoon gereedschap. Een botte snoeischaar zorgt voor rafels rond de snoeiwond. Dit maakt de plant extra kwetsbaar. Daarnaast is schoon (ontsmet) gereedschap belangrijk te voorkoming van het overbrengen van ziektes en schimmels.

- Voordat er gesnoeid wordt  is het goed om even te kijken welke takken er weggehaald moeten worden. Op die manier kan de structuur van de struik of boom goed in balans blijven.

- Snoei als het kan, net boven een plaats waar een jonge scheut naar buiten gericht is. Deze scheut zal verder groeien en daardoor blijft de structuur van de struik open.

- Schurende en over elkaar groeiende takken weghalen.

 

Hagen snoeien:
Hagen kun je heel goed snoeien in juni. Het liefst voor de langste dag van het jaar (21-juni) De meeste heesters zullen dan nog een keer uit lopen. Zo krijgen de kale plekken in de haag weer wat licht en kunnen ze weer mooi vol groeien.

Wanneer het mogelijk is, heeft het de voorkeur om te snoeien wanneer de zon niet heel fel is. Het liefst op een bewolkte dag, zodat eventuele bladverbranding minimaal is.  De planten zullen dan minder verdampen, daardoor drogen ze minder uit en is er minder verbranding van de bladeren.

Om een rechte haag te krijgen, kan het handig zijn om een lijntje langs de haag te spannen als referentie. Hierlangs is het gemakkelijker om de haag in een rechte lijn te knippen. (ook goed om af en toe even van een afstandje te kijken of het nog allemaal recht gaat.)

Om het opruimen te vergemakkelijken is het slim om een stuk plastic of een groot laken/kleed langs de haag te leggen zodat het afgeknipte groen daar in één keer weg gehaald kan worden.

Heesters in vorm houden:
Heesters doen het beter wanneer deze op de juiste tijd en op de juiste manier gesnoeid worden. Het snoeien zorgt er voor dat planten “jong” blijven. Voor de heesters geld zeker het oude
gezegde: “snoeien doet groeien”.
 

tak met ogenJe kunt heesters verdelen in twee “snoei”groepen:

-De vroegbloeiende heesters (voor half juni). Deze heesters bloeien op “oud” hout. (Op takken die het vorige jaar gevormd zijn). Deze heesters kun jet het best net na de bloei snoeien.

-De zomerbloeiers (na half juni in bloei) bloeien op “nieuw” hout (takken dit in het zelfde jaar zijn gevormd). Deze worden het best gesnoeid in het voorjaar.hout. (op takken die het vorige jaar gevormd zijn. Deze heesters kun je het beste net na de bloei snoeien.


Om er voor te zorgen dat de plant een beetje een mooie vorm houdt, is het goed om kritisch te kijken naar waar je de snoeischaar zet.

Bij het snoeien is het belangrijk om te letten op de “ogen” op een tak. Ogen zijn kleine knopjes waar later nieuwe scheuten uit kunnen groeien.


Knip bij voorkeur één centimeter boven het oog dat bewaard moet blijven. (Dit omdat de tak meestal een kleinstukje indroogt/afsterft.) Wanneer je een schuine snede met een scherpe snoeischaar maakt, zorg je er voor dat er geen regenwater op de snoeiwond blijft staan. 


Oude bloemen wel of niet verwijderen:
Oude bloemen kunnen het best zo snel mogelijk uit de planten geknipt of gebroken worden. Voor de plant kost het geen onnodige energie om zaden te maken. Daarnaast is het voor het uiterlijk van de plant ook mooier wanneer de uitgebloeide bloemen verwijderd zijn. Bij veel soorten is het verwijderen van oude bloemknoppen ook een stimulans om weer nieuwe bloemknoppen te maken. Daarmee heb je dus ook meer plezier van de bloeiende planten. 


Daarnaast is het met snoeien ook mogelijk om de bloeiperiode van sommige planten wat te spreiden.
Hoge bladplanten die later in het seizoen wat slap worden, kun je tot ongeveer de helft afknippen. Je krijgt daardoor stevige planten die minder snel omvallen. Door dit te doen, bloeien de planten (gedeeltelijk) later en spreid je de bloei. Knip in dat geval slechts een deel van de planten tot de helft terug. Doe dit liefst voor 21 juni.

 

 uitgebloeide bloemen

 

Voor het maken van deze blog heb ik gebruik gemaakt van de kennis van Ronald Stijger, de informatie pagina van Groei en Bloei & de website van Tuinen.nl.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »