Langer genieten met een tuinhaard

 • Geplaatst op
 • Door Sonja Stijger
 • 0
Langer genieten met een tuinhaard

Steeds vaker kom je mensen tegen die lekker genieten van een buitenhaard in de tuin. Het geeft heerlijke warmte als het buiten wat koeler begint te worden. Daarnaast zorgt het vuurtje van zo'n terraskachel ook altijd voor een super gezellige sfeer!!

In deze blog kun je van alles lezen over de verschillende haarden en waar je op kunt letten als je een tuinhaard wilt aanschaffen.

Welke mogelijkheden zijn er voor tuinhaarden:

Er zijn diverse soorten sfeerhaarden voor in de tuin. De meest bekende zijn waarschijnlijk wel de hout gestookte tuinhaard en de gashaard. Daarnaast bestaan er ook gelhaarden en Bio ethanol haarden voor buiten.

Alle soorten hebben hun eigen charme en voor-/nadelen.
Naast de verschillende soorten tuinhaarden zijn er heel veel verschillende modellen.

Ook is er veel verschil in kwaliteit te zien bij de diverse buitenhaarden. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten en diktes van staal die gebruikt worden.

Om te kunnen blijven genieten van de tuinhaard is het goed om vooraf eerst te bedenken wat echt bij je past en wat je belangrijk vindt. Hieronder zijn wat punten uitgelicht die daarbij kunnen helpen.
 

De pluspunten van een Houthaard:

-Met een hout gestookte tuinhaard ben je actief bezig met het vuur stoken. Veel mensen vinden dit een leuke bezigheid. Een beetje actie, maar toch lekker ontspannen.

-De geur van verbrand hout wordt meestal als erg positief ervaren.

-Het vuur van een hout gestookte haard kan ook vaak gemakkelijk voor andere dingen gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan het smelten van marshmallows en het bakken van "kampvuurbroodjes".

-Sommige tuinhaarden zijn multifunctioneel en ook super geschikt als BBQ of Pizza oven. (Op onze site zijn diverse multifunctionele haarden en accessoires te vinden van onze merken Forno / Burni en Sebios.) Hiermee kan er nóg meer worden genoten van de tuinhaard.   

 

 

Aandachtspunten bij een hout gestookte tuinhaard:

Voor een hout gestookte haard is het belangrijk dat het materiaal goed tegen de wisselende temperatuur kan en dat deze niet te licht is waardoor de haard gemakkelijk om zou kunnen waaien.

Voor langer plezier van de haard moet het materiaal ook bestand zijn tegen de wisselende weersinvloeden. Bij hout gestookte haarden wordt veel gebruik gemaakt van gewoon staal en van Cortenstaal.

Cortenstaal heeft de eigenschap om te gaan roesten wanneer deze geen beschermlaag (coating) heeft gekregen. Wanneer het plaatmateriaal minimaal 2 à 3 mm dik is heeft het oxidatie proces (roesten) een versterkend en beschermend effect. De haarden van dit soort staal gaan vaak erg lang mee.

Onbeschermd gewoon staal kan niet zo goed tegen de wisselende weersinvloeden en zal sneller kapot/door roesten wanneer het in de buitenlucht staat. (Denk aan 1 à 2 jaar).

Wanneer een haard een hitte bestendige coating heeft gekregen, zal deze bescherming bieden tegen het roesten. Hou er rekening mee dat de coating met enige regelmaat zal moeten worden bijgewerkt om de haard echt strak te houden.

De rook van een tuinhaard kan als nadeel worden ervaren, zeker wanneer de rookgasafvoer niet hoog genoeg is. Het is dus ook goed om bij de aanschaf van een hout gestookte haard te kijken naar de mogelijkheden m.b.t. het rookafvoer kanaal. 
De "Forno / Burni accessoires" bieden mogelijkheden om met diverse bochten en rechte stukken kachelpijp te werken. Hierdoor kan men de rookafvoer eventueel langs een dakrand laten gaan. Ook is het mogelijk om de rookafvoer gunstig langs b.v. een raam te leiden.
Zelfs een hout gestookte haard onder een overkapping is geen probleem. Daarvoor bestaat een brandveilige dakdoorvoerset voor de rookafvoer. 

 

Daarnaast zijn er haarden waarbij het brandgat afgesloten kan worden met een haarddeur. Deze optie heeft het voordeel dat de haard een betere verbranding zal krijgen. Hierdoor zal de haard meer warmte afgeven. Ook zal er minder rook in een zithoek blijft hangen.

 

De pluspunten van een Gashaard:

-Met een gas gestookte haard is het vuur gemakkelijk en snel gemaakt. Vaak kun je binnen één minuut al genieten van de heerlijke warmte en de knusse sfeer.

-Ook het uitzetten van de haard is snel geregeld. (Vergeet alleen niet dat een gashaard nog wel even af moet koelen, voordat deze eventueel kan worden afgedekt.)

-Wanneer de gashaard aanstaat heeft het vuur geen aandacht nodig. Men kan dus heerlijk ontspannen.

-De hitte van een gashaard is gecentreerd op de vuurplaat. De ombouw van een dergelijke haard wordt hierdoor meestal niet gevaarlijk warm. Bij aanwezigheid van kleine kinderen en/of huisdieren kan dit een geruststellende gedachte zijn.

-Een gashaard wordt ook vaak gecombineerd met een tafelfunctie. Met een dergelijke combinatie is er op elk terras snel een plekje gevonden. (Op onze site zijn er diverse modellen te vinden bij onze merken van Forno / Burni en Easyfires ).

 

-gashaarden zijn gemakkelijk onder een overkapping te plaatsen zonder dat er iets extra’s hoeft te worden geregeld voor de rook afvoer. (Er is overigens wel voldoende ventilatie nodig, daarom wordt binnen gebruik van een tuinhaard sterk afgeraden.)

 

Aandachtspunten bij een gas gestookte tuinhaard:

Bij gashaarden zie je steeds vaker dat deze een inwendige opslagmogelijkheid hebben voor een gastank. Een dergelijke optie heeft twee grote voordelen. Als eerste geeft het een prettig en opgeruimd gezicht. De sfeer wordt niet verstoort door een rommelige gastank die ergens in de buurt van de haard moet komen te staan.

Daarnaast geeft het een stukje extra veiligheid. Bij een gastank die namelijk niet in de haard kan worden weggewerkt, zal er extra moeten worden opgelet dat men niet struikelt of achter de gasslang blijft hangen. Dit is een extra puntje van aandacht wanneer er ook kinderen of huisdieren om de haard kunnen lopen.

 

In het kader van de veiligheid voor huisdieren en kinderen is het handig wanneer een glasset standaard of optioneel leverbaar is bij de haard. Het open vuur wordt enigszins afgeschermd door een glasset wat de kans op een handje of staart in het vuur aanzienlijk verkleint. Daarnaast geven mooie glassets een haard ook een extra luxe uitstraling.

 

Verder is het bij de aanschaf van een gashaard goed om te kijken naar de onderdelen die na een bepaalde perioden vervangen zullen moeten worden. Zijn deze dan gemakkelijk te verkrijgen. In Nederland is er bijvoorbeeld een landelijke norm vast gesteld voor het gebruik van een gasdrukregelaar en de gasslang. Aangeraden wordt deze iedere 4/5 jaar te vervangen.

 

Gelhaarden en Bio ethanol haarden:

Zelf hebben we geen eigen ervaring met gelhaarden en Bio ethanol haarden voor buiten. 
Wat we er wel over kunnen zeggen is dat gelhaarden in aanschaf vaak wat voordeliger zijn dan de andere haarden.

Bij gelhaarden wordt meestal gebruik gemaakt van branderblikjes welke gevuld zijn met een brandbare gel.

Een gelhaard heeft een beperkt vuurtje wat een gezellige sfeer geeft en door de omvang soms ook op een kleiner plekje past.

Daarnaast is er voor een gelhaard en voor een Bio ethanolhaard geen rookafvoer nodig.

 

Aandachtspunten bij een gelhaard:

-de warmte af gift van gelhaarden is meestal minimaal.

-de grote van het vuur is niet aan te passen

-gelhaarden zijn minder gemakkelijk uit te zetten. Er zit geen aan of uitknop op. Daardoor kan het soms lastig in te schatten zijn wanneer de haard uitgaat.

Met betrekking tot ethanol haarden kunnen we zeggen dat het erg belangrijk is om goed te kijken naar de kwaliteit van de ethanol haarden en de gebruiksvriendelijkheid van de haarden.
Wanneer de kwaliteit niet goed is, kunnen ethanol haarden zeer gevaarlijk zijn.

Wanneer de brandstof op is, moet deze worden bijgevuld, daarom is het ook erg belangrijk dat het niet te lastig is om bij het reservoir te komen. Morsen met het bijvullen kan tot gevaarlijke situaties leiden.

 

Eventuele vragen zijn welkom op i[email protected] of kom op bezoek in onze showroom

 

 

Reacties

 1. Sonja Stijger Sonja Stijger

  Hallo Tessa,

  Hartelijk bedankt voor uw reactie.
  Wij hebben zelf geen ervaring met elektro haarden of opti-myst haarden en kunnen u daar op dit moment ook niet aan helpen.

  Met vriendelijke groet,
  Sonja Stijger

 2. TessaB TessaB

  Beste mevrouw Stijger,Een top artikel dat echt verder helpt als men naar een antwoord kijkt bij het verschill van ethanolhaard en gashaard en geen flauw idee heeft van de haarden en de modellen die er bestaan. Heeft u ook elektro haarden of opti-myst haardenr, zoals ik die op www.bioethanolhaard-shop.nl zag?Dank u wel!Tessa :)

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »