Klimop (Hedera) snoeien.... Doen, als je durft!!

  • Geplaatst op
  • Door Ronald Stijger
  • 3
Klimop (Hedera) snoeien.... Doen, als je durft!!

Vroeger werd de tuin meestal afgeschermd met een fraaie coniferenhaag. Tegenwoordig wordt vaker gebruik gemaakt van schuttingen en daarnaast, als vervanger voor de coniferenhaag, klimop in betongaas. Toch valt het niet altijd mee om zo’n tuinafscheiding goed in model te houden. Daarom in deze blog de “het doen én niet doen”.

De “ideale” groene tuinafscheiding:

Veel tuinbezitters willen niet alleen een schutting maar ook een groene erfafscheiding. Ze kiezen vaak voor klimop (Hedera). De redenen dat er voor klimop gekozen wordt zijn onder andere:

   - Klimop is altijd groen

   - Klimop groeit snel, dus de erfafscheiding is snel dicht

   - Klimop wordt niet zo breed als bv een coniferenhaag

 

Met dat laatste punt gaat het nog wel eens anders dan gehoopt.

Wanneer ik langs tuinen loop zie ik regelmatig in tuinafscheidingen hele bossen Hedera over elkaar heen naar beneden hangen. Brandgangen worden soms helemaal overwoekerd door de scheuten van de klimop. Ook in de tuin blijft er dan vaak minder ruimte over.

 

verwilderde klimop-Hedera

  

Waar gaat het mis?

Sommige bezitters van een klimopschutting, vinden het zonde om die mooie groene scheuten te snoeien en laten deze dus zitten.

Ook het niet goed weten wanneer er wel of niet gesnoeid kan worden, zorgt er voor dat de Hedera afscheiding zijn gang kan gaan.

Zo’n klimop is dan in plaats van 20-30cm breed, ongewild véél en véél breder geworden.
Een bijkomend gevolg is dat men enorm opziet tegen het onderhoud, want waar moet je beginnen??

 

 

Hoe voorkom je een verwilderde klimop?

Wanneer je een klimop in bijvoorbeeld betongaas of een trellis laat groeien, zorg er dan voor dat je regelmatig de scheuten “invlecht”. De jonge takjes zijn nog erg buigzaam. Hierdoor kun je de scheuten heel goed sturen naar “lege” plekken in het gaas. Als het gaas of de trellis helemaal dicht gevlochten is, komt het verder neer op goed snoeien.

Met een heggenschaar kun je makkelijk een bepaalde afstand aanhouden vanaf het gaas of de palen (waar het gaas op vast zit), zodat je een strakke groene wand krijgt.

Zelf raad ik aan om minimaal 3 keer per jaar de Hedera-heg te snoeien. Dit om meerdere redenen:

   - Makkelijk snoeien, je ziet nog goed waar je de heggenschaar moet houden.

   - Geeft minder rommel/ afval per snoeibeurt dan wanneer je maar 1x per jaar zou snoeien.

   - Het snoeien gaat door bovenstaande redenen ook een stuk sneller.

   - De klimopschutting staat er altijd netjes bij en zal niet te breed worden.

 

Een klimopwand van 20-30cm breed kan heel goed, maar DURF TE SNOEIEN!

 

 

Wat als het toch is mis gegaan:drastisch gesnoeide Hedera afscheiding

Als je besluit de klimop dan tóch weer goed in model te snoeien, zal dit drastisch moeten gebeuren. Je snoeit dus praktisch al het groen er af tot bijna op het gaas/ de schutting. Je kijkt nu als het ware weer door de schutting heen.

Al de scheuten die van boven naar beneden hingen, namen het licht weg van de takken die in het gaas of tegen de schutting groeien. Hierdoor groeide op deze takken weinig tot geen blad.
Dit is niet erg hoor, het groeit wel weer aan.

 

 

Extra tips voor een mooie groene afscheiding:

   - Vanaf april-mei begint de Hedera weer uit te lopen, dus rond mei kan begonnen worden met de

     eerste snoeibeurt.

   - Belangrijk is dat de Klimop bij een onderhoudsbeurt wel wat blad behoudt en goed water krijgt.

   - Daarnaast raden we aan te snoeien als er geen volle zon op die kant van de klimop staat.

   - Eén tot twee keer per jaar bemesting geven stimuleert een goede groei.



Reacties

  1. Sonja Stijger Sonja Stijger

    Hallo Adraan,

    Wat u voorstelt, kan op zich wel, maar wij adviseren een andere keuze te maken m.b.t. het voorkomen van een doorzichtige afscheiding.
    Wanneer u deze in het najaar aan één kant kaal snoeit zal het heel lang duren voor deze kant weer blad krijgt. (In het najaar en in de winter zit er nauwelijks groei in de planten.)

    De aanpak zoals u schets "eerst de ene kant en later de andere kant" zou wel in het voorjaar kunnen met een paar weken er tussen.

  2. adraan adraan

    als je niet wil dat de te brede afscheiding doorzichtig wordt kan je dan ook de buitenzijde in het najaar (oktober bijv) tot aan schutting kaal snoeien en dan in mei de binnenkant? dan is altijd 1 kant groen en is er zoiezo genoeg blad.

  3. Ronald Stijger Ronald Stijger

    Hallo Track,

    Ik begrijp dat uw klimop aan de brede kant begint te worden. Vaak vinden klimopbezitters het zonde om de mooie groene bladmassa die vaak aan de bovenkant groeit en naar beneden hangt, af te knippen. Dit groen moet er af om de klimop weer smal te krijgen.
    U zult zien dat als deze bladmassa er af is, de takken eronder weinig tot geen bladeren meer hebben (omdat hier geen licht bij kwam). Met een snoeischaar kunt u , wanneer u deze langs de stengel schrapt, zien of een tak nog leven heeft (dan is de wond groen van kleur) of dat de tak dood is (wond is bruinig). Het dode hout kunt u verwijderen als u wilt. Op het levende hout zal de klimop weer uitlopen.

    Wat betreft citaat 2: als u de klimop gesnoeid heeft blijft er altijd wel ergens blad staan. Met dat blad kan hij weer suikers maken om van te groeien. Mocht het zo zijn dat echt al het blad er af gaat door het snoeien is dat geen probleem, mits er voldoende levend hout aanwezig is natuurlijk. Als het goed is zal de klimop weer uitlopen. Bemesten en goed water geven is wel belangrijk, zeker in deze droge periode.

    Succes

    Met vriendelijke groene groet,
    Ronald Stijger

  4. Track Track

    Citaat 1: "Je snoeit dus praktisch al het groen er af tot bijna op het gaas/ de schutting. Je kijkt nu als het ware weer door de schutting heen."

    Citaat 2: " Belangrijk is dat de Klimop bij een onderhoudsbeurt wel wat blad behoudt..."

    Erg tegenstrijdig en dat maakt het advies erg onduidelijk. Mijn klimop is veel te breed en ik kan dus niet tot op de schutting snoeien (onder het gedeelte van de dode bladeren?)

  5. Ronald Ronald

    Het kost in het begin wat extra tijd om de scheuten goed in te vlechten, maar daar heb je daarna echt alleen maar plezier van!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »