- Groener dan dat van de buren

  • Geplaatst op
  • Door Sonja Stijger in samenwerking met Ronald Stijger van Stijger Garden Design
  • 0
- Groener dan dat van de buren

Na de winter een blik op het gras; een beetje gelig en wat kale plekken. Tja dat van de buurman lijkt echt weer groener, maar wat doe je er aan?

Goed onderhoud van het gras is niet echt moeilijk, maar er zijn wel wat aandachtspunten. Daarom in deze Blog alles wat je moet weten om zelf de buur te worden met het groenste gras.

Onderhoud van het gras

Start in het voorjaar:

* Verticuteer het gras
Aanwezigheid van dode materialen zoals bladeren en grasafval kunnen er voor zorgen dat schimmels zich goed kunnen ontwikkelen. Er kan een soort vilt laag op het gras ontstaan waar weinig water, licht en lucht door kan komen. Hierdoor krijgt men mosgroei en verslechterd het gazon. Om dit te voorkomen is het verstandig het gras te verticuteren.

Verticuteren kan handmatig met een verticuteerhark. Dit is echter wel een arbeidsintensieve klus. Gelukkig bestaan er ook verticuterenverticuteermachines waarmee dit een eenvoudig klusje wordt.

Het beste is om het verticuteren twee keer per jaar te doen. Eén keer in het voorjaar. Het gras krijgt dan meer zuurstof en neemt de voedingsstoffen beter op.

*Bemest het gazon
Breng de zuurtegraad van de bodem weer op peil met kalk wanneer dit nodig is. Met een goede zuurtegraad kunnen de grasplantjes de meststoffen die gestrooid worden, vlot opnemen.

Geef het gazon in maart-april een kickstart. Met bijvoorbeeld DCM Mestsof Gazonstart krijgt het gazon een boost, waardoor er na twee weken al genoten kan worden van een groen gazon.

* Correct maaien
In het voorjaar moet er niet te vroeg worden begonnen met maaien. Het gras heeft eerst wat tijd nodig om te gaan groeien. 

Maai vanaf maart-april wanneer het nodig is. (1 a 2 keer per week). De kansen voor onkruidvorming en grasziektes worden verkleind, wanneer er regelmatig wordt gemaaid.  

Maak het gras niet korter dan 3 a 4cm.

Het gazon maaien werkt het beste wanneer het gras droog is. Verwijder het liefst ook het maaiafval.

* Afwerking van het gazon
Om een mooie duidelijke lijn van het gazon te houden is het aan te raden om het gazon meerdere keren per jaar af te steken. Span eventueel eerst een touw of leg een tuinslang langs de randen van het gras. Dan langs deze vorm het gras met een kantsteker afsteken.
graskantensteker

Groen gras in de zomer:

*Regelmatig sproeien
Voldoende water is natuurlijk belangrijk voor een goed gazon. Hierbij is het belangrijk om in de gaten te houden dat te weinig water niet goed is, maar te veel ook niet.

Bij langdurige droogte is het raadzaam om minstens 1 a 2 keer per week minimaal 2 uur te beregenen. Het heeft de voorkeur om dit ’s ochtends te doen voor de zon erop staat of  ’s avonds wanneer de scherpte van de zon weer weg is.gras beregening

Wanneer u vers gelegde graszoden heeft is de behoefte aan water groter. Dan kan het ook nodig zijn om overdag te sproeien.  Het is raadzaam om het gras dan goed in de gaten te houden. Bij een beginnende verdroging kleurt het gras enigszins blauw. In dat geval dient er direct water te worden gegeven.

*Bemest het gazon
Om een stevige groene grasmat te krijgen en te behouden is het aan te raden in de zomer te bemesten, bijvoorbeeld met DCM Gazonmeststof. Het magnesium in deze meststof zorgt voor de prachtige diepgroene kleur.

Daarnaast gaat een goede bemesting mosgroei tegen, want mos groeit niet goed op een voedselrijke grond.

* Correct maaien
Maai het gras niet korter dan 3 cm. Bij extreme droogte en temperaturen rond de 30˚+ is het beter om het gras wat langer te laten. Bij voorkeur op 4cm. Hiermee zal het gras minder snel uitdrogen en verkleuren.


Mooi gras in het najaar:

*Bemest het gazon
Met bijvoorbeeld de meststof Najaar van DCM krijgt het gazon de kracht om zonder problemen de winter door te komen.  Met deze laatste bemestingsronde zal de hergroei in de lente ook beter zijn en wordt de kans op problemen met mos en onkruiden verkleind.

* Verticuteer het gazon
In het najaar is het goed het gazon nog één keer te verticuteren zodat het schoon de winter in gaat. Doe dit niet te laat, zodat het gras nog kans heeft om te herstellen voordat het in rust gaat.

* Correct maaien
Na oktober is het aan te raden om het gras niet korter dan 5cm te maaien. Het gazon behoud wat body en mos heeft minder kans om zich te ontwikkelen.


Wat te doen in de winter?:

Wanneer het gazon tijdens het groeiseizoen goed verzorgd is, dan hoeft er in de winter in principe niets te gebeuren.

Wanneer het vriest is het beter om niet over het gras te lopen. Het heeft dan geen veerkracht en zal gemakkelijk breken. Hierdoor kunnen er na de dooi kale of gele plekken in het gazon opduiken.De informatie uit deze tekst komt naast onze eigen kennis ook van Wikipedia en de site van DCM.

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »