- Gezelligheid in de tuin met vogeltjes

  • Geplaatst op
  • Door Sonja Stijger
  • 4
- Gezelligheid in de tuin met vogeltjes

De blaadjes vallen massaal van de bomen en de winter staat gevoelsmatig echt voor de deur.
In de tuin moeten we helaas de meeste bloemen gaan missen en veel planten hebben het blad verloren. Kortom we zien de winter vaak als koud, nat en somber.

Toch houden we van wat gezelligheid in de tuin.
Veel mensen vinden het dan ook extra leuk om vogels in de tuin te spotten.

Op verschillende manieren kun je het hele jaar zorgen voor vogelverkeer in de tuin. Denk hierbij aan bijvoeren maar ook door het planten van aantrekkelijke bomen en planten lok je diverse vogels.


Natuurlijke aantrekking van vogels:
In deze periode komen veel vogeltjes af op de kleine besjes in de tuin. Plant b.v. een Gelderse roos. Daarnaast vinden veel vogels het fijn wanneer er groenblijvende planten & bomen in de tuin staan. Vogels vinden er veilige beschutting en daarnaast zijn de insecten die hier op af komen ook een prettige voedselbron.


Verschillende vogelvoeder mogelijkheden:
Omdat het nu kouder wordt, is het voor vogels lastiger om aan voedsel te komen. Het plaatsen van een voederhuisje met b.v. een vetbol helpt sommige vogels om alvast een extra vetlaag te kweken. Op onze site met tuindieren verblijven staan diverse mogelijkheden met elk hun eigen voordelen. (direct naar de site, klik hier )
Om een gevarieerd aanbod van vogels in de tuin te krijgen is het belangrijk om je te realiseren dat vogelsoorten hun eigen voorkeur van voer en eetgewoonte hebben.

Voor bijvoorbeeld de heggenmus, het winterkoninkje en de merel kun je het best wat voer strooien onder de struiken of een heg. Zij zijn vaak wat meer schuw en voelen zich veiliger wanneer ze zich snel kunnen verschuilen.
Mezen zoeken het vaak liever wat hoger op. Voor hen is een vetbol, pinda-koord aan een tak of vogelzaad uit een voederhuisje een welkome uitnodiging.


Soorten vogelvoer:
Natuurlijk zijn er diverse soorten vogelvoer te verkrijgen. Speciale vogelzaadmixen, vogelpindakaas en pinda/zaden koorden kun je bij dierenwinkels, tuincentra en soms zelfs bij de supermarkt kopen. Maar er kan ook wkombimatere voederhuisjeorden gedacht aan stukjes fruit, broodkruimels of andere ongezouten etensresten.


Een aandachtspunt bij het geven van al het vogelvoer is dat er geen zout in zit. (Dat is niet goed voor vogels.) Verder is het belangrijk dat het niet te lang blijft liggen. (Wanneer het lang blijft liggen kan er ongewenst ongedierte op afkomen en daarnaast kan het ook bederven.)

Vetbollen kunnen beter ook niet in de volle zon gehangen worden.

Wanneer het vriest is het voor vogels ook lastiger om vocht binnen te krijgen. Dan is het fijn wanneer er een bakje met ijsschilvers bij de voederplaats(en) wordt geplaatst.

Vogels eten vooral bij zonsopgang en bij zonsondergang. Wanneer er net voor deze tijden wordt gevoerd heb je dus de meeste kans om de vogels te spotten.

               
Plaatsen voederhuisjes:
Natuurlijk is het wel zo leuk als al dat vogelverkeer ook te bekijken is. Kies daarom bij plaatsing van een voederhuisje eerst een leuke plek in de tuin waar de vogels goed geobserveerd kunnen worden. Het liefst minimaal anderhalve meter boven de grond. Hou er rekening mee dat b.v. katten er niet te gemakkelijk bij kunnen.
 

Op onze site vogelvoedersystemen zijn ook voederhuisjes verkrijgbaar welke op een balustrade of in een bloembak geplaatst kunnen worden. Hiermee wordt het dus ook mogelijk om b.v. een balkon aantrekkelijk te maken voor vogelverkeer.

Daarnaast zijn er op onze site ook huisjes te vinden welke in de winter gebruikt kunnen worden als voederhuisje en in het voorjaar als nestkastje. Multi functioneel dus. (Klik hier om direct naar deze voederhuisjes/nestkastjes te komen.)
 

vogel voeder-dispenser op het balkon

Reacties

  1. Sonja Stijger Sonja Stijger

    Hallo Martien Hogenboom, deze zijn bij ons op de site te vinden. Ik zal u een link sturen.
    Met vriendelijke groet Sonja Stijger, SGDeco.nl

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »