Buxusmot; voor je het weet, écht een probleem

  • Geplaatst op
  • Door Sonja Stijger in samenwerking met Ronald en Denny Stijger
  • 0
Buxusmot; voor je het weet, écht een probleem

Helaas komen we steeds vaker buxusplanten tegen die last hebben van de buxusmot en het voorstadium daarvan “de buxusrups”.

Daarom in deze blog:
-hoe herken je de buxusmot?
-wanneer zijn de rupsen actief?
-hoe wordt de plaag bestreden?
-kan de Buxus beschermd worden?

De buxusmot/buxusrups:

Kale, bruin verdorde plekken in de buxus….. Eerst denk je nog dat de plant te weinig water heeft gehad of dat de snoeischaar toch te fanatiek gehanteerd is. Maar als bij het open krassen van een takje blijkt dat deze toch nog gewoon groen is, kan de oorzaak ook de aanwezigheid van de ‘buxusmot’ zijn.

 

Dit diertje is een drama voor de liefhebbers van Buxus. Ze eten de bladeren van de Buxus, waardoor deze er in zeer korte tijd kaal en bruin uit gaat zien. Vaak zie je in het begin, wanneer je goed kijkt, dat de randen van de blaadjes zijn achter gebleven en het binnenste deel er helemaal is uit gegeten.

Zeker omdat ze met meerdere zijn, kunnen de buxusmotten/rupsen er in korte tijd voor zorgen dat de Buxus afgeschreven wordt. 

 

De rupsen kunnen het hele jaar door op de Buxus worden gevonden. De piek van de epidemie is tussen juni en september. In de winterperiode zijn ze niet echt actief, maar wanneer in het voorjaar de temperatuur boven de 10 graden komt worden ze steeds actiever.

 

Elk seizoen komen er rond de drie generaties motten. Eerst als rups, daarna zitten ze twee weken in een cocon, vervolgens zijn ze er acht dagen als vlinder. In de laatste periode leggen de motten weer zo’n 800 eitjes in de Buxusplant die na ongeveer twee weken weer als rupsje uitkomen. Het is dan ook belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen wanneer het vermoeden bestaat dat de buxusmot of rups aanwezig is.  

 

Hoe ziet die Buxus-killer er uit?:

Het is natuurlijk handig om de dieren te herkennen. De mot is een witachtige vlinder met een bruin-zwarte rand op de vleugels. Deze mot heeft een spanbreedte van ongeveer 4cm.

 

 

De jonge rupsen zijn een soort vuilgeel en krijgen na een paar dagen bruine lengtestrepen. Volgroeide rupsen zijn felgroen, hebben een zwarte kop, ze hebben lichte en zwarte lengte strepen en zwarte stippen. De volgroeide rupsen zijn zo’n 4 a 5cm lang.

 

 

 

Het plan van aanpak: de bestrijding en het vervolgtraject:

Sinds enige tijd gebleken dat er een zeer effectief middel verkrijgbaar is voor de bestrijding van de buxusmot. Het gaat om het biologische middel Anti Rups van Topbuxus.

Dit middel zorgt er voor dat de rupsen die behandelde blaadjes eten, binnen 1 à 2 uur niet meer eten. Hierdoor wordt verdere schade beperkt. Hoewel de rupsen het eten van bespoten bladeren niet overleven is het middel voor mensen en andere dieren onschadelijk. Ook natuurlijke vijanden van de rups en andere nuttige insecten als bijen hebben geen last van Anti Rups.

 

Daar waar eerder werd voorgesteld om planten beter te verwijderen wanneer de buxusrups had toegeslagen, kan nu echt een tegenaanval worden ingezet. Zelfs wanneer een buxusplant helemaal dor en kaal lijkt, kan de plant volledig herstellen.

Omdat het bestrijdingsmiddel alleen de rupsen aanpakt is het wel aan te raden om de behandeling een keer te herhalen wanneer er spraken is van een grote plaag of wanneer het veel geregend heeft na de behandeling. (Het liefst tussen 1 a 2 weken na de eerste behandeling).

 

Een andere milieuvriendelijke manier om de buxusrups te bestrijden is het inzetten van aaltjes (b.v. van "insect heroes"). Deze aaltjes zijn microscopisch kleine organisme die in de Nederlandse bodem in de natuur voorkomen. De kleine wormpjes dringen buxusrupsen binnen en scheiden een bacterie uit die de rups binnen 2-3 dagen doodt.

 

Een ander positief punt van het werken met aaltjes van "insect heroes" is dat deze effectief zijn bij relatief lage temperaturen en kunnen goed in het voorjaar en najaar buiten worden toegepast. 

 

Een nadeel van het werken met aaltjes is dat aaltjes een beperkte houdbaarheid hebben. 

 

Voorkomen is beter dan genezen:

Anti Rups van Topbuxus kan ook preventief worden ingezet.  Zodra de rupsen in de Buxus actief worden, wordt de vraat binnen twee uur gestopt. Hiermee blijft de schade minimaal.

 

Naast de bestrijding van de rupsen is het ook erg belangrijk om de plant weer sterker te maken of te houden. Dit kan worden bereikt door de Buxus goed te bemesten met bv. 'Topbuxus Grow' en 'Topbuxus Health'. Deze meststoffen zijn evenals 'Anti Rups van Topbuxus' bij ons verkrijgbaar.

 

Voor meer informatie over deze producten [email protected]. of op onze site:

'Topbuxus Grow'

'Topbuxus Health'

'Anti Rups van Topbuxus'

'Aaltjes van insect heroes'

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »