Tips en adviezen

 

Hoe geniet je lang en optimaal van een hout gestookte tuinhaard?
 

Natuurlijk begint dit met de aanschaf van een goede tuinhaard. Daarbij zijn de Forno (voorheen bekent als "Burni") tuinhaarden met 5 jaar garantie een goede keus. Daarnaast hebben wij nog diverse tips:.....

 

 

Plaatsing van de tuinhaard:

- Bij de aanschaf van een haard is het goed ook even na te denken over de plek waar de haard moet komen. In verband met de warmte die een tuinhaard afgeeft is het raadzaam om de tuinhaard minimaal 10-20 centimeter van eventuele wanden af te houden. Wanneer er wordt overwogen om de haard tegen een wand te plaatsen, moet er worden gekeken of deze wand hitte bestendig is. Indien dit niet het geval is, kan overwogen worden of er een hitteschild geplaatst kan worden. Hierbij kan men denken aan speciaal hittebestendig plaatmateriaal of aan een extra wand van baksteen. Als een wand goed hitte bestendig is, is het geen probleem om de haard daar dichterbij te plaatsen of aan deze wand te bevestigen.

 

- indien de haard onder een overkapping wordt geplaatst, is het verstandig om even te bekijken hoe het rookafvoerkanaal het best kan lopen. In sommige gevallen kan deze misschien langs het dak geleid worden. (Bij de Forno / Burni accessoires zijn ook bocht stukken verkrijgbaar, wat dit eenvoudig mogelijk maakt.) In andere gevallen is het wenselijk het afvoerkanaal door het dak te maken. In dat geval is het belangrijk dat er goed word gekeken naar de brandveiligheid. Dit omdat het afvoerkanaal ook zeer heet wordt. Voor de Burni collectie is een speciale RVS schoorsteen met dakdoorvoer leverbaar.

Dit pakket is voorzien van een geïsoleerde rookafvoer, bevestigingsmateriaal en een sier-regenkap met vonken vanger. Hiermee kan het rookafvoerkanaal veilig door het dak worden geleid.

 

- Een staand model moet op een stevige ondergrond geplaatst worden.  

- Verder is het belangrijk dat de haard voldoende verse lucht aan kan zuigen i.v.m. de verbranding. 

-Om niet veel last te hebben van rook die blijft hangen, kan er bij sommige haarden worden gekozen om gebruik te maken van een haard deurtje. Ook is het hierbij belangrijk dat de rookgasafvoer voldoende "vrij" staat, waarbij de rook makkelijk wegtrekt.

 

- Alle Cortenstalen producten worden ongeroest geleverd. Door de weersinvloeden komt het roestproces op gang. Het kan 4 à 5 maanden duren voordat het product volledig geroest is. hou er rekening mee dat de roest vlekken kan geven op de ondergrond.

 

 

Aansteken van de tuinhaard:

- Start het vuur met aanmaakblokjes en kleine droge stukjes hout erop. Gebruik kleine hoeveelheden tot het vuur goed brandt. Voeg dan pas grotere blokken hout toe. Zorg ervoor dat het vuur voldoende zuurstof krijgt om te branden.

- Gebruik goed gedroogd hout voor het beste resultaat.

- maak het vuur niet te groot. Hierdoor kan het branden te hard gaan en is het mogelijk dat de materialen van de haard ongewenst vervormen. Aangeraden wordt om max 1,5 kilo goed gedroogd hout te gebruiken in een lekker brandende haard.

 

 Onderhoud van de tuinhaard:

- Voor het onderhoud van de tuinhaard kan gedacht worden aan het schoonmaken van het rookafvoer kanaal 1 à 2 keer per jaar. En het legen van de asla.

- Een gecoate tuinhaard kan het best 1 keer per jaar worden bij gewerkt de Heat-resistant spray.

- Wanneer de tuinhaard veel regenwater opvangt, kan het wenselijk zijn om een gaatje aan de onderzijde van de haard te boren. Op deze manier kan het opgevangen water, de haard beter verlaten.

 

Optimaal genieten van een tuinhaard:

- Optimaal genieten wordt eenvoudiger met de juiste accessoires. Om te beginnen is het goed te bepalen hoe het rookafvoerkanaal er uit moet zien. Er zijn diverse modellen en lengte maten beschikbaar. Hou bij het vaststellen van de hoogte rekening met eigen zithoogte en of de haard dichtbij openstaande ramen staat. Indien het rookafvoerkanaal langs een wand omhoog geleid wordt, is het mogelijk om speciale muurbeugels te bestellen welke precies om het rookafvoer kanaal passen. Hiermee blijft het rookafvoerkanaal ook stabiel wanneer het lang is.

- Daarnaast is het ook mogelijk om een rookafvoer te bestellen met een regelklep. Hiermee kunnen de luchtstroming worden in gesteld. Dit heeft een positieve invloed op het verbrandingsproces.

- Wanneer de haard hinderlijke rook via de voorkant van de haard verliest kan een haarddeur een goede oplossing zijn. Door de tuinhaard te voorzien van een deurtje wordt de verbranding ook effectiever en zal de haard meer warmte uitstralen. Op onze site zijn diverse tuinhaarden te vinden waarbij gebruik gemaakt kan worden van een haarddeur. Het gaat hierbij om de Stig, de Enok, de Thor en de Brutus.

- Een bbq-rooster geeft de mogelijkheid om een gezellige vuurtje om te toveren in een culinair hoogstandje. waarbij men dus ook heerlijk buiten kan blijven kokkerellen en eten.

- Daarnaast is het mogelijk om de haard aan te vullen met een pizzasteen waarmee de sfeervolle haard omgetoverd wordt in een eigen pizza oven.

Wanneer de haard als bbq/pizza oven wordt gebruikt is het handig om gebruikt te maken van houtskool of kleine stukken hout. De pizza steen kan direct op het bbq-rooster worden geplaatst.

- Hou er rekening mee dat een tuinhaard zeer heet wordt. Voorkom daarom dat kleine kinderen en/of huisdieren dicht bij een brandende tuinhaard komen.

Tips en adviezen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »