- Wat kun je doen in de winter?

  • Geplaatst op
  • Door Sonja Stijger in samenwerking met Ronald Stijger van Stijger Garden Design
  • 0
- Wat kun je doen in de winter?

Ben je altijd graag met de tuin bezig, maar heb je nu even geen idee hoe je zinvol bezig kunt zijn? Of heb je in de zomer vaak wel zin om iets aan de tuin te doen, maar kom je er dan achter dat de spullen die je hebt niet functioneren?.
Lees dan de onderstaande blog met tips en tricks die er voor kunnen zorgen dat deze problemen verholpen zijn.

Controleer het tuingereedschap nu
Nu tijdens het winterseizoen is er, naast de winterbeurt, in de tuin zelf niet heel veel te doen. Daarom is het een goed moment om het tuingereedschap eens op gemak na te kijken en te onderhouden. Na een tuinseizoen zit er vaak allerlei vuil op en tussen het tuingereedschap. Messen zijn misschien zelfs wat bot geworden.

Met een kleine inspanning zorg je er voor dat het gereedschap voor het komende seizoen weer tiptop in orde is. Werkzaamheden in de tuin zijn tenslotte nog leuker met goed functionerend gereedschap.


Onderhoud en schoonmaken van klein tuingereedschap
Zo kan er worden gedacht aan het slijpen van messen, snoeischaren, hand-heggenscharen en takkenscharen. Deze zijn eenvoudig zelf te slijpen met een slijpsteen.

Naast het slijpen van de snoeigereedschappen, kan ook de schoffel en of de schrepel geslepen worden. Hierdoor zal deze makkelijker door de grond te halen zijn.

Verder kunnen, bij de bewegende delen van bijvoorbeeld snoeischaren, de draaipunten schoongemaakt en geolied worden. Zo de schaar of tang weer makkelijk en soepel bewegen. Er zijn eventueel speciale biologische smeermiddelen verkrijgbaar. Deze zijn natuurlijk net wat beter voor de natuur. 

Met betrekking tot het schoonmaken kunnen messen en zaagjes ontsmet worden met wasbenzine of een desinfectiemiddel.        ontsmetten snoeischaar

Wanneer je een plant hebt gesnoeid waarbij je een ziekte of schimmel hebt geconstateerd of hierover twijfelt, is het altijd aan te raden om het gebruikte gereedschap te ontsmetten. Hiermee voorkom je verspreiding naar andere planten.

 Zelf spuiten we, nadat we bij een klant geweest zijn, ons snoeigereedschap ook altijd in met een desinfectiemiddel. Het desinfectiemiddel doen we in een plantenspuit. Dit werkt heel makkelijk en snel. Zo staan we altijd met schoon tuingereedschap bij de volgende klant in de tuin!

 

Langer plezier van het tuingereedschap
Om de levensduur van het gereedschap te verlengen kunnen houten stelen van schoppen, spades, harken enzovoort, ingesmeerd worden met lijnzaadolie. Hierdoor droogt de steel niet zo snel uit, wat er weer voor zorgt dat deze minder makkelijk zal breken.

Een andere manier is om de stelen in het water te leggen, zodat ze volzuigen met water.

Controleer meteen even of er speling zit op de steel. Wanneer dit het geval is en deze niet verholpen kan worden door bijvoorbeeld het strakker aandraaien van de schroef waarmee de hark aan de steel vast zit, is het wellicht een idee om de steel een klein stukje in te korten en opnieuw te bevestigen. Een nieuwe steel aanschaffen kan natuurlijk ook, maar niet geschoten is altijd mis.

  

Onderhoud ook de machines die helpen bij het tuinonderhoud
Mocht u in het bezit zijn van motorisch tuingereedschap, denk hierbij aan een grasmaaier o.i.d, dan is het verstandig om deze bij een gerenommeerd bedrijf te brengen voor een onderhoudsbeurtje. Olie wordt ververst, messen geslepen en vaak wordt de maaier ook nog schoongemaakt. Dit geldt ook voor eventuele motormaaiers, motorheggenscharen enzovoort.

Het is handig om, als de machine op benzine loopt, te zorgen dat er niet veel oude benzine in de tank blijft zitten. Dit kan leiden tot startproblemen na lang stilstaan.

Wij werken zelf altijd met Aspen benzine. Dit is een speciale benzine die wel iets duurder is, maar de positieve eigenschappen heeft dat deze iets minder schadelijk is voor mens en natuur. Hiernaast leidt het werken met deze benzine maar zelden tot start problemen. 

 

Alles afgevinkt?, dan kan het nieuwe tuinseizoen weer goed beginnen!

  

Met deze blog willen we graag een helpende hand zijn in de beleving van jouw "genieten in de tuin". Heb je een vraag, laat het ons weten, dan kunnen wij je tips en of advies geven. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »